ОЗДОРОВЧА КАМПАНІЯ 2020 року
План роботи закладу на літній оздоровчій період 2020 року
Оздоровча кампанія 2018
- Наказ "Про організацію оздоровлення та відпочинку дітей улітку 2018 року"
- Про підготовку до організації літнього оздоровлення та відпочинку дітей у 2018 році
- Про організацію літнього оздоровлення дітей дошкільного підрозділу в 2018 році
- План на літній оздоровчій період 2018 року
Дитяче харчування влітку
Влітку процеси росту у дітей протікають найбільш інтенсивно, у зв'язку з чим підвищується їх потребу в білку - основному пластичному матеріалі.
Крім того, в спекотні дні організм дитини втрачає із потом значну кількість мінеральних речовин і вітамінів. Для покриття цих додаткових витрат потрібно збільшення калорійності і харчової цінності раціону дитини. З іншого боку, в спекотні дні у дітей нерідко спостерігаються зміни з боку шлунково-кишкового тракту - погіршується апетит.
Як же, шановні батьки, Вам організувати харчування дитини у літній час?
По-перше, калорійність харчування повинна бути збільшена приблизно на 10-15%. З цією метою в раціоні дитини слід збільшити кількість молока і молочних продуктів, в основному за рахунок кисломолочних напоїв та сиру, як джерел найбільш повноцінного білка.
Влітку в раціон дитини необхідно широко включати овочі: редис, ранню капусту, моркву, буряк, свіжі огірки, пізніше - помідори, молоду картоплю, а також різну свіжу зелень як городню, так і дикорослу: кріп, петрушку, кінзу, салат, зелену цибулю, часник, щавель, кропиву тощо.
Другою особливістю організації харчування дітей у літній час є більш раціональна організація режиму харчування дитини. У спекотні літні місяці режим харчування рекомендується змінити таким чином, щоб обід і полудень помінялися місцями. Цей режим є більш фізіологічним. Справа в тому, що в особливо спекотний полуденний час, коли апетит у дитини різко знижений, йому пропонується більш легке харчування, що складається в основному з кисломолочного напою, булочки або хліба і фруктів. Вона легко справляється з такою їжею, після чого її укладають на денний сон. Відпочив і зголодніла після легкого “перекусу”, дитина із задоволенням їсть весь обід, що складається з найбільш калорійних багатих білком страв.
Підвищення добової калорійності харчування дитини може бути досягнуто також за рахунок підвищення харчової цінності сніданку. У нього рекомендується включати будь-яке багате білком блюдо (м'ясне, рибне, сирне, яєчне). Це також фізіологічно більш обґрунтовано, оскільки після нічного сну, в прохолодний ранковий час діти їдять з великим апетитом.
У літній час, крім загальноприйнятих чотирьох прийомів їжі, дитині можна дати ще і п'яте годування у вигляді склянки кефіру або молока перед сном. Це особливо раціонально в тому випадку, коли вечеря дається в більш ранні терміни, а час укладання дитини на нічний сон кілька відсувається з-за великої тривалості світлового дня.
Необхідно звертати увагу на дотримання питного режиму. У спекотні дні значно підвищується потреба організму в рідині. Тому необхідно завжди мати запас свіжої кип'яченої води, а ще краще - відвару шипшини, несолодкого компоту або соку. Тоді буде виключена можливість використання дитиною сирої води, особливо в заміських умовах, що може створити небезпеку виникнення розладу травлення.
Вживання сирих соків - це ще один крок до здоров'я. Це істотне джерело вітамінів, мінеральних солей і численних корисних мікроелементів. У багатьох соках з м ’ якоттю (нектарах) багато пектину, а він, як відомо, має здатність пов'язувати продукти гниття і бродіння в кишечнику і в такому вигляді виводити їх з організму. Ось чому нектари можуть виступати в ролі напоїв «захисту» для виведення шкідливих токсичних речовин з організму.
Варто запам'ятати:
Морквяний сік сприяє нормалізації обміну речовин, покращує процеси кровотворення і транспорту кисню, стимулює фізичний і розумовий розвиток.
Буряковий сік - нормалізує нервово-м'язове порушення при стресах, розширює кровоносні судини.
Томатний сік - нормалізує роботу шлунку та кишечнику, покращує діяльність серця, містить багато вітаміну С.
Банановий сік - багато вітаміну С.
Яблучний сік - укріплює серцево-судинну систему, нормалізує обмін речовин, покращує кровотворення.
Виноградний сік - має тонізуючу, бактерицидну, сечогінну, проносну дію, сприяє зниженню артеріального тиску.